Inlägg

CarPlay – operativsystemet som kommer att förändra bilfärden

Volvo och Apple har tillsammans arbetat fram operativsystemet CarPlay – ett innovativt system från två innovativa företag. CarPlay bygger på Apples redan existerande gränssnitt för enheter som iPhone och iPad, så en van användare kommer känna igen systemmiljön. Många populära Apple-applikationer så som telefon, meddelande och musik har man också valt att inkorporera i CarPlay. Operativsystemet har installerats i mittkonsolen på Volvo Cars där bilföraren navigerar via en touchskärm. Gränssnittet är specialanpassat för bilförare och går även att kontrollera med hjälp av Apples röststyrningssystem Siri och behändiga reglage på konsolen. Allt för en säker upplevelse medan man kör.

Vill man redan nu ha en bil med CarPlay ska man satsa på nysläppet av den existerande bilmodellen Volvo XC90 – en SUV-modell som är den bäst säljande bilen i Volvos historia. Den första versionen av CarPlay innehåller även en ljudfunktion som omfattar musiktjänsten Spotify. Gränssnittet är utformat så att användaren inte behöver växla mellan Volvos funktioner och Apples, de välkända Apple-applikationerna kommer synas och vara lättillgängliga. Håkan Samuelsson, VD för Volvo Cars, säger följande om det nya operativsystemet:

”Apples rena och intuitiva användargränssnitt utgör en perfekt kombination tillsammans med Volvos skandinaviska designframtoning och vårt fokus på funktionalitet.”
Gränssnittet har skapats utefter ledorden; funktionalitet och enkelhet. Två egenskaper som både Apple Inc. och Volvo Cars arbetar efter dagligen och som förenar partnerna.

Utvecklingen har minst sagt gått framåt.

Bild: Uppsala Stadsbud.