Inlägg

Appen Runkeeper delar din position på både gott ont

Appen Runkeeper tillåter sina användare att följa sin löpning, gång, vandring och övrig träning med hjälp av en smartphone och dess gps-signaler. I appen kan du som tränar få statistik och coachning, samt ta bilder under löpturens gång. Du kan skapa rundor av aktiviteter du gör ofta och återanvända samma rundor vid senare tillfällen. Allt kan delas med vänner genom sociala medier som Facebook och Twitter.

Runkeeper är omåttligt populär och har idag över 26 miljoner användare världen över. Appen får det genomsnittliga betyget 4,5 av 5 stjärnor på både Google Play och i Appstore.

Även om appens huvudsakliga användningsområde är för att just spåra och logga sin egen träning är den användbar på många andra sätt, både i positiv och negativ bemärkelse. När 21-åriga Anja mördades under sin joggingtur i norska Ålesund kunde polisen använda sig av en app som Runkeeper för att kartlägga hennes sista tid i livet, skriver Aftonbladet. Bloggaren Abe Pazos varnar samtidigt för att Runkeeper skapar profiler för användarna – profiler som sedan blir publika och kan delge en obehörig mer information än vad användaren skulle önska. Pazos uppmanar därför användare att kontrollera sina säkerhetsinställningar i appen för att inte varje rörelse ska finnas ute för allmän beskådan.

Liksom med alla appar där känslig information lagras är det viktigt att vara på sin vakt och göra sig själv medveten om vilken information som syns var. Extra viktigt blir det med appar som registrerar din exakta geografiska position, men även här kommer vi säkerligen få se framgångssagor i framtiden. Vem vet, kanske är Runkeepers nästa användningsområde som matchmaker i elljusspåret?

Relaterad läsning om hälsa:

http://www.sundvardag.se/har-ar-mina-traningsappar-mina-favoriter/

http://www.topformula.se/

https://www.joinvint.com/